Frågor & svar

Här har vi samlat frågor och svar om Vidsjötun. Projektet befinner sig fortfarande i ett tidigt skede. Vi kommer uppdatera med fler frågor i takt med projektets utveckling.

Under sommaren 2024 kommer projektet att skickas ut på samråd, all information kring samrådet och de olika delarna i detaljplaneprocessen finns att läsa på kommunens hemsida, se länk.

Allmänt

Vad är Vidsjötun?

expand_more

Vidsjötun är ett nytt bostadsområde som växer frampå Ingarö, direkt söder om området Brunn, endast 25 minuter från Slussen och centrala Stockholm. Det är ett bostadsområde för den som vill leva en hållbar livsstil nära naturen, utan att ge efter för moderna kvaliteter. Arkitekturen tar avstamp från naturen och formas efter platsen och dess unika förutsättningar.

Vad har ni för vision för området?

expand_more

Visionen med Vidsjötun är att skapa ett naturnära bostadsområde med moderna kvaliteter som knyter an till och samverkar med samhället i Brunn. Hus och vägar formas organiskt efter naturen och arkitekturen tar till vara på den vackra miljön. Det ska bli ett inkluderande område med småskalig bebyggelse som skapar rum för trygghet, stimulans och gemenskap för de boende i Vidsjötun och närområdet. 

Vilka står bakom projektet?

expand_more

Bakom projektet står RO Properties och Vidsjön Invest. Varg arkitekter har ritat husen.

Vem har initierat projektet?

expand_more

Planområdet är utpekat av kommunen både i översiktsplanen och i det planprogram som tagits fram för Brunn. Att starta upp projektet och driva en detaljplan är ett initiativ från vår sida i ett nära samarbete med kommunen.

Vart i processen befinner sig projektet nu?

expand_more

Sedan hösten 2020 har ett gediget utredningsarbete med att undersöka platsens förutsättningar och möjligheter pågått. Tillsammans med kommunen har ett flertal utredningar tagits fram, bland annat för naturvärden, dagvatten och geoteknik. Nästa steg i processen är att projektet ska skickas ut på samråd vilket planeras ske under sommaren 2024. All information kring samrådet och de olika delarna i detaljplaneprocessen finns att läsa på kommunens hemsida, se länk.

Efter samråd återstår ett arbete med att uppdatera detaljplanen efter synpunkter som kommit in. Vi ser fram emot att få arbeta vidare med projektet utifrån inkomna synpunkter.

Bebyggelse

Hur många bostäder kommer det att byggas?

expand_more

Så här tidigt i processen är det svårt att beräkna exakt hur många bostäder det blir, men vårt nuvarande förslag visar på cirka 300 bostäder, varav 200 är parhus och radhus. Resterande blir småskaliga flerbostadshus i tre till fyra våningar. Utöver bostäder planerar vi även för en förskola med plats för cirka 160 barn.

När påbörjas byggnationen? 

expand_more

Projektet är i ett tidigt skede. Det återstår mycket arbete innan vi kan beräkna när en byggnation kan ske. Vår ambition är att bostadsområdet ska växa fram organiskt. Vi kommer arbeta efter en tydlig etappindelning för att visa hänsyn till närboende och för att det inte ska upplevas som att bo på en byggarbetsplats. Samtidigt ger det oss en större möjlighet att bättre anpassa bebyggelsen till platsens natur och topografi.  

Vilken typ av bostäder planeras det för? 

expand_more

Det är till stor del ett småhusområde som växer fram i Vidsjötun med parhus och radhus i fin tallskogsmiljö. Vid entrén till området planeras det även för småskaliga flerbostadshus för att skapa en variation av bostäder för olika behov och bidra till kommunens utbyggnadsstrategi om att skapa ett varierat bostadsbestånd i Brunn.

En variation i hustyper som kan förskjutas i höjd- och sidled innebär också att bostäderna kan anpassas efter terrängen och bevara naturen runt omkring. Parhusen på stolpar är unika i sin arkitektur och möjliggör att naturen bevaras under. Husen ska orienteras runt kullar, som vi kallar tun, med mindre privata uteplatser mot gatan, balkonger mot tallskogen och en stor takterrass högt upp bland trädtopparna. Radhusen placeras längs med gatan och får både en uteplats mot gatan och en mer privat uteplats mot naturmarken. 

Vilka gemensamma funktioner planeras inom området?

expand_more

Vi planerar för att bygga förutsättningar för en stark gemenskap i området. Samlingsplatser, lekplatser, utomhusgym och en mindre aktivitetsplan integreras i naturen. Tunen utgör gemensamma gårdsrum av naturkaraktär och ger möjlighet till lek och social samvaro. Mobilitetshuset vid entrén till området blir en naturlig träffpunkt med service och mobilitetstjänster som bilpool och cykelverkstad.

Det planeras även för mindre ”Felleshus” som blir en samlingsplats för grannskapet att använda till barnkalas på helgerna eller co-working under veckodagarna. Felleshuset i entrén planeras bli en modern hembygdsgård som kan nyttjas av lokala föreningar, exempelvis för kultur och konst, som hela Brunn kan ta del av. Utöver gemensamma lokalerna planerar vi för en förskola som kommer landa fint i miljön med en gård och direkt tillgång till skogen. 

Hur förhåller sig planerad bebyggelse till befintlig?

expand_more

Mellan befintliga och kommande bostäder planerar vi för ett grönt stråk med träd och buskar som skymmer insyn och bidrar till att bevara skogens lummighet. Det skapar samtidigt ett respektavstånd mellan den befintliga bebyggelsen och den nya. Befintliga stigar och promenadstråk ska fortsatt fungera som en brygga mellan områdena.

Hur påverkas trafiksituationen i området av projektet?

expand_more

Vi har tidigt tagit in en trafikkonsult i planeringsprocessen för att analysera både infrastrukturen och trafikrörelserna inom och utanför området. Trafikflödena som genereras av det nya bostadsområdet när det är fullt utbyggt innebär en viss ökad trafik. I projektet arbetar vi med flera olika typer av mobilitetslösningar för att hålla ner bilanvändandet och planerar samtidigt för en struktur som motiverar användandet av kollektivtrafik för arbetspendling samt gång- och cykel för kortare ärenden.

Vi planerar även för flera co-working platser för att minska behovet av att pendla och istället kunna sitta i moderna lokaler i närheten till sitt hem några dagar i veckan. Det förenklar både vardagspusslet och är ett arbetssätt som fler idag efterfrågar.

Hur bidrar projektet till utvecklingen av Brunn?

expand_more

Bostadsområdet kommer knyta an till befintlig bebyggelse i Brunn och göra området mer levande, attraktivt och tryggt. Inom bostadsområdet planeras det för en ny förskola med plats för 160 barn. Det kommer bredda utbudet av skolor för familjer på hela Ingarö och i synnerhet i Brunn. Det planeras dessutom för ett parkstråk vid entrén till området där ett större Felleshus ska placeras som ska ha en mer offentlig funktion. Hit vill vi bjuda in det lokala föreningslivet och erbjuda lokalen i gengäld mot att platsen utnyttjas och bidrar till sociala aktiviteter i området.

Vi planerar dessutom för att bygga en aktivitetsplan och utegym i området som såklart kommer vara öppna för allmänheten att nyttja. Utöver de planerade funktionerna innebär också det ökade befolkningsunderlaget fler möjligheter för en utvecklad service.

Vilka ambitioner har projektet inom hållbarhet?

expand_more

Vi har höga hållbarhetsambitioner i Vidsjötun. Vi planerar att bygga med trä som genomgående material och certifiera med Svanenmärkning. Byggnadernas klimatavtryck beaktas ur ett livscykelperspektiv vilket ställer höga krav på kvalitet och funktion. Med miljövänliga materialval, energisnåla lösningar, bra isolering, effektiv värmeåtervinning, högkvalitativa vitvaror och välutrustade miljörum skapar vi hållbara boendemiljöer. 

I Vidsjötun vill vi också skapa moderna lösningar för familjer som vill leva en hållbar livsstil. Det gör vi bland annat genom att möjliggöra för laddstolpar, utegym, co-working platser och bokningsbara Felleshus.

Naturvärden

Hur anpassar sig bebyggelsen efter naturen?

expand_more

Naturanpassningen genomsyrar alla discipliner i planeringen. Nya vägar och bebyggelse är varsamt anpassade till områdets topografi och naturvärden. Gatorna och husen följer med tun och dal i organiska kurvor och husen förskjuts i sid- och höjdled för att integreras med naturen. Vägarna möter tunens organiska skiftningar och blir omhändertagande gator på de gåendes villkor. Vi utnyttjar även naturliga våtmarker som en del av vår fördröjning av dagvatten.

Hur förhåller sig förslaget till befintliga stigar och träd?

expand_more

Den planerade bebyggelsestrukturen bevarar i stor utsträckning befintliga stigar och stråk och kopplar samman den nya bebyggelsen med sin omgivning med nya kopplingar. Lokalgatan leder gående från infarten av området mot landsvägen som slingrar fram och har tagit hänsyn till värdefulla träd, våtmarkerna och topografin. Vi formar en så varsam vägsträckning som möjligt, inte en raksträcka som sprängts fram.

Hur nära den gröna kilen planeras bebyggelsen att uppföras?

expand_more

Enligt den regionala utvecklingsplanen RUFS 2050 framgår det att det planerade bostadsområdet ligger vid den gröna kilen, Nacka-Värmdökilen, som sträcker sig från Nacka över Ingarö. I projektet har vi arbetat för att undvika intrång och istället anpassat den planerade bebyggelsen så långt som möjligt.

För dig som vill se den Regionala utvecklingsplanen för Stockholm, RUFS 2050, och de grönstrukturer som lyfts fram där, finns en digital kartfunktion. Här kan du se samtliga gröna kilar inom Stockholmsregionen, inklusive den gröna kilen söder om Vidsjötun.

Kommer det fortsatt gå att ströva fritt i området?

expand_more

Självklart, här ska alla vara välkomna. Stora delar av skogen kommer att lämnas orörd och bebyggelsen ska varsamt placeras in i naturen. Promenadstigar inom området ska bevaras och förstärkas för att skapa en ökad tillgänglighet och möjlighet för närboende och de som ska flytta in i området att ta del av den fina naturen utanför.

keyboard_double_arrow_up
© 2024 RO Properties, Vidsjön Invest. All rights reseved